Wonen en bouwen_CDADeRondeVenen

nieuws

Strategisch plan wonen en actiever grondbeleid moties aangenomen

2 november 2018

Tijdens de begrotingsraad diende CDA Raadslid Simone Borgstede 2 moties in om te zorgen dat er vaart gemaakt wordt met het bouwen van woningen voor starters en doorstromers. 

Wie wil er niet wonen in onze prachtige gemeente? Maar waar dan, de huizenmarkt zit ook in De Ronde Venen op slot en er zijn nauwelijks plekken waar nog gebouwd kan worden. Het CDA wil dat onze kernen leefbaar blijven, voor jong en oud. De huizen die te koop komen, zijn eigenlijk niet te betalen voor starters en als er goedkope woningen gebouwd worden, stijgen die gelijk na oplevering zo veel in waarde dat ze voor volgende starters niet meer betaalbaar zijn.

Maar ook voor ouderen zijn er grote uitdagingen, je zult maar in een gezinshuis wonen met een tuin waar je het opziet tegen het onderhouden tegen opziet om het te onderhouden. Eigenlijk wil je graag verhuizen naar een kleiner huis of appartement, maar dat is er niet of duurder dan het huis waarin je nu woont. 

Het CDA wil de doorstroom op gang brengen en bouwen voor starters, voor de lage en middeninkomens. Daarbij willen we dat er manieren komen om te zorgen dat de prijzen passend blijven voor de beoogde doelgroepen. We denken aan het uit de kast halen van bijvoorbeeld Premie A-C woningen of misschien iets met een kettingbeding. Ook willen we kijken naar allerlei nieuwe woonvormen, eerder gaven we aan naar zgn. Knarrenhofjes te kijken, maar ook Tiny Houses zouden een prima oplossing kunnen zijn om starters een kans op de woningmarkt te geven. 

Maar voor het CDA is het vooral belangrijk dat we het strategisch aanpakken. Niet een beetje van dit en een beetje van dat, nee, hoe gaan we deze grote opgave aanpakken. Dat kan alleen door het maken van een goed plan. Wat is er nodig voor de komende jaren en hoe kunnen we daar aan voldoen. Daarnaast willen we ook een plan waarmee we de woningen op lange termijn bereikbaar kunnen houden voor starters en ouderen. 

Ook het vinden van plekken in onze dorpen waar nog ruimte is om huizen te bouwen is niet eenvoudig. Vrijkomende agrarische bouwblokken zouden een oplossing kunnen zijn, maar ook daar zal het langdurig betaalbaar houden van huizen een uitdaging zijn. Het CDA heeft daarom ook een motie ingediend om een meer actiever grondbeleid te gaan voeren waardoor een extra instrument ontstaat om woning betaalbaarder te houden op termijn. 

Wethouder Rein Kroon voelt zich gesteund door dit duidelijke signaal van de raad en gaf aan zo snel mogelijk met een integraal plan te komen. 

Twitter

simoneborgstede

@Petrovitsj Met al die #namedropping paste die van jou er niet meer bij denk ik

Reinkroon

Samen met wethouder onderwijs @KiekieHagen een gastles bijgewoond over #vrijheid @4en5mei #vrijheidgeefjedoor

Agenda

Geen items beschikbaar.