Bus_120_langs_station_Abcoude

nieuws

CDA: Bus 120 langs Station en Sporthuis

11 september 2020

Meer dan ooit is het noodzakelijk dat de bus 120 langs het station gaat rijden. Want naast het station staat nu ook het sporthuis.  Als het sporthuis klaar is dan is de bereikbaarheid daarvan voor ouderen en jongeren zeer belangrijk. Komende week komt in de commissie vergadering de aanbesteding van het OV aan de orde. Het is een aanbeveling aan de Provincie Utrecht over de manier waarop de bussen de komende jaren zullen rijden.

Sinds het station Abcoude in 2007 is verplaatst vragen mensen uit Abcoude en Baambrugge zich af wanneer bus 120 langs het station Abcoude gaat rijden?  Ook Raadslid Ria de Korte uit Baambrugge ergert zich eraan. “Het is toch heel normaal dat als je een trein uitstapt direct op de bus kan stappen?.”   Zij fietst vaak langs het station en ziet soms dat mensen met een koffer bij het station staan, om zich heen kijken en zich afvragen waar de bus is. Ja, de dichtstbijzijnde bushalte is nog 600 meter lopen verder. Terwijl voor het station is er al ruimte ingericht voor een halte.

Helaas schrijft wethouder Schuurs in een strategisch OV-plan dat een bus langs het station meer nadelen dan voordelen heeft. Bij de provincie wil zij niet pleiten voor deze route. Het immers volgens die notitie gemakkelijker om door te rijden naar station Holendrecht en dan de metro te nemen. En het zou 4 min. omrijden zijn. Beide argumenten zijn te weerleggen volgens Ria de Korte. De bus hoeft maar 700 meter om te rijden en dat is 1 ½ minuut extra. Als we in plaats van drie bushaltes er twee plaatsen dan is die tijd weer ingehaald. De tweede halte kan dan bijv. bij de voetbalvelden/De Merenhof geplaatst worden. 

Daarnaast gaat niet iedereen verder reizen met de metro. Ook is het volgens Ria de Korte goedkoper om van bijv. Baambrugge via Abcoude met de trein te reizen naar bijv. Amsterdam Centraal. Ook zouden mensen uit Baambrugge liever via Abcoude naar bijv. Gouda of Utrecht reizen dan met de bus via Breukelen. De bus naar Breukelen doet er 35 minuten over en de bus naar station Abcoude zou er 8 minuten over doen. Die 35 minuten met de bus is echt niet comfortabel. 

Met al deze argumenten gaat het CDA een amendement indienen om bij het strategisch OV-plan te vermelden dat het zeer wenselijk is dat de bus 120 langs het station gaat rijden en dat er veel meer voordelen dan nadelen aan zitten. Komende dinsdag, 16 september wordt het onderwerp in de commissie RZ/PW behandeld.